zand op de padelbaan
Algemeen

Waarom ligt er zand op een padelbaan?

Padelbanen in Nederland zijn gemaakt van kunstgras en voorzien van een laag zand. Dat zand biedt verschillende voordelen, met name op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. In dit artikel lees je wat precies de functie is van zand op de padelbaan.

1. Het zand zorgt voor veiligheid op de padelbaan

Het zand op de padelbaan zorgt er ten eerste voor dat de baan minder glad wordt. Zonder zand zou je op het kunstgras veel gemakkelijker uitglijden. Zeker bij nat weer (in het geval van een buitenbaan). Behalve dat je minder snel uitglijdt, kun je dankzij het zand op de padelbaan ook makkelijker heen en weer bewegen. De baan is wat stroever en dat is handig, omdat je bij padel natuurlijk veel aan het draaien en keren bent.

2. Het zand maakt de padelbaan duurzamer

Met het zand wordt de padelbaan behalve veiliger ook duurzamer. Zonder de beschermende zandlaag zou het kunstgras namelijk veel sneller slijten. Dat niet alleen: het zand zorgt er ook voor dat de ondergrond minder vochtig is, wat weer de groei van schimmels remt. Dat zijn dus twee manieren waarop het zand de baan beschermt, waardoor deze langer meegaat..

Lees ook: De spelregels van padel op een rij

Hier nog een aantal veelgestelde vragen over zand op de padelbaan:

Is het nodig om de baan te vegen?

Ja, het is voor de kwaliteit van de baan zeker goed om het zand van tijd tot tijd over de baan te verspreiden. Hoe vaak precies, dat hangt af van hoe intensief de baan bespeeld wordt. Bij een club waar de baan grote delen van de dag in gebruik is, zou je dit vegen zeker dagelijks moeten doen. Wanneer een padelbaan intensief wordt gebruikt, gaan de zandkorrels samenklitten. Het zand wordt kleiig en verliest daardoor z’n functie om het kunstgras te beschermen. Daarbij wordt de baan dan gladder. Wanneer je de baan borstelt, schud je het zand weer los. Je kunt je wel voorstellen dat het borstelen van een padelbaan veel vaker moet gebeuren dan bij bijvoorbeeld een hockeyveld. Dat heeft alles te maken met de oppervlakte van de palenbaan: het relatief kleine stukje kunstgras wordt ontzettend intensief gebruikt.

Wat voor zand ligt er op een padelbaan?

Voor padelbanen wordt in Nederland vooral zilverzand gebruikt (dat ook wel ‘kwartszand’ of ‘witzand’ heet). Dit is een bijzonder zuiver zand dat licht is van kleur. Het is fijnkorrelig en bestaat voor het grootste deel uit kwarts. Ongeveer de helft van het in Nederland gebruikte witzand wordt geïmporteerd, bijvoorbeeld uit Duitsland en België. De rest komt uit een aantal groeven in Zuid-Limburg.