padelschoenen
Materiaal

Welke padelschoenen moet ik kopen? Update 2023

Als je net begint met padellen, speel je misschien op je tennisschoenen. Ook al lijkt dat prima te gaan, het is toch wel verstandig om eens verder te kijken. Want er zijn wel degelijk verschillen tussen tennis- en padelschoenen. En waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van padelschoenen? Lees deze tips en maak een verstandige keuze voor jouw volgende schoenen. 

De verschillen tussen tennisschoenen en padelschoenen

Op het eerste gezicht zit er niet zoveel verschil tussen een tennis- en een padelschoen. Maar schijn bedriegt. Omdat je bij padel korter en vaker moet kunnen draaien, is het belangrijk dat de schoen nóg meer grip heeft. Het profiel van de padelschoen is dus anders dan dat van de tennisschoen. De groeven zijn net iets dieper. 

Verder is de zool van een padelschoen wat stijver, zodat je meer grip hebt. Dit is nodig vanwege de korte, draaiende bewegingen. Tot slot is de bovenkant van padelschoenen vaak juist weer wat flexibeler dan bij tennisschoenen. Dit heeft weer alles te maken met wendbaarheid: je wilt gemakkelijk en soepel bewegen. Niet alleen naar links en rechts, maar ook naar voren en naar achteren. 

Lees ook: Welke padelrackets zijn goed voor beginners?

Padelschoenen kopen: waar moet je op letten?

Bij het kopen van padelschoenen zijn er een aantal dingen om op te letten. De eerste en misschien wel belangrijkste factor is de zool.  

De zool van padelschoenen

Voor de zool van een padelschoen zijn er drie varianten:

  • Visgraatzool
    Bij de visgraatzool bestaat (vrijwel) de hele zool uit een zigzagpatroon van groeven. Deze zorgen ervoor dat je goed over de baan kunt bewegen en dat je ook makkelijk kunt glijden naar een bal. Niet voor niets is deze zool bij tennissers ook geliefd als gravelschoen. Een ander voordeel van de visgraatzool is dat deze het minst slijt en dus erg duurzaam is. 
  • Onmizool
    Kenmerkend voor de omnizool zijn de kleine stipjes in het profiel. Met een omnizool heb je goede zijwaartse verplaatsing. Om naar ballent toe te glijden is dit type minder geschikt. Een voordeel van schoenen met omnizool is dan weer dat ze over het algemeen wat goedkoper zijn.
  • Gemengde zool
    Natuurlijk is er altijd de hybride. De gemengde zool heeft deels een visgraatpatroon en deels de stipjes. Op die manier biedt de schoen voldoende grip én de mogelijkheid om te glijden. 

Andere aandachtspunten voor padelschoenen

Naast het type zool zijn er nog meer dingen om op te letten als je padelschoenen gaat kopen. Vooral stabiliteit en demping zijn hierbij belangrijk. Eigenlijk zijn beide een kwestie van persoonlijke voorkeur:

  • Stabiliteit
    Hoe stijf wil je de schoen hebben? Geef je de voorkeur aan stevig staan of juist aan flexibeler bewegen? 
  • Demping
    Een beetje demping moet iedere padelschoen wel hebben, om al die klappen op te vangen van de vele loop- en draaibewegingen. Maar voor sommige spelers mag het nog wel een onsje meer zijn. Ontdek vooral zelf wat jij fijn vindt.

Padelschoenen: de tips van 2023

Asics Gel-Padel Exclusive 6

Een flexibele en lichte padelschoen voor spelers van alle niveaus. Let op: zoals de meeste schoenen van Asics vallen ook deze klein. Het is dus slim om een maat groter te bestellen dan je normaal draagt.

Bullpadel Thermofit

Deze padelschoenen van topmerk Bullpadel zijn extra ademend, zodat je frisse voeten houdt op de baan. De visgraatzool zorgt voor een stevige grip.

Head Sprint Pro 3.5 Sanyo

Dit is een zeer degelijke schoen van Head, geïnspireerd op topspeler Sanyo Gutiérrez.

Babolat Movea

Deze schoen van Babolat heeft een omnizool en geeft veel demping. Een padelschoen van topkwaliteit voor spelers die zoeken naar comfort en een goede ondersteuning.