2 padelspelers
Algemeen

Waarom is padel zo populair?

De afgelopen jaren is het aantal padelbanen in Nederland en België flink gegroeid. Zowel tennissers als andere sporters maken (deels) de overstap naar padel. Waar komt die groei vandaan? Waarom is padel zo populair? Je kunt het natuurlijk nooit met zekerheid zeggen, maar dit zijn een paar factoren die geholpen hebben.

De techniek is relatief eenvoudig aan te leren

Een van de belangrijkste verklaringen waarom padel populair is: het is een spelletje dat je redelijk makkelijk kunt leren. De slagen zijn technisch minder ingewikkeld dan bij tennis. Dat wil zeggen: je kunt al vrij snel een leuk potje spelen zonder dat je je techniek hebt verfijnd. Je hebt minder verschillende grepen nodig dan bij tennis en ook het gebruik van topspin en backspin is minder nodig. Al met al is padel dus een zeer toegankelijke sport.

Padel is geschikt voor alle leeftijden

Padel is bij uitstek een sport die je nog tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Door je slim op te stellen en tactisch te bewegen hoef je niet veel afstanden af te leggen. Daar komt natuurlijk bij dat je altijd in een tweetal speelt, dus heen en weer gestuurd worden over de baseline is er niet bij. Al was het maar omdat er geen baseline is op een padelbaan.

Maar ook jonge spelers kunnen al snel een leuk potje padel spelen. Als gezegd is de techniek minder ingewikkeld dan bij tennis. En een ander voordeel: dankzij de muren hoef je nooit ver te lopen om de bal te gaan halen.

Het sociale aspect maakt padel populair

Padel speel je in principe met z’n vieren. Behalve dat dat op de baan al best gezellig kan zijn, nodigt het ook uit om na het spelen nog even iets te drinken. En net als bij tennis is het gebruikelijk om ook na een competitie- of toernooiwedstrijd met de tegenstander een drankje te doen.

Bovendien moet je het op de baan ook met elkaar oplossen, omdat er geen scheidsrechter is. Je zult, als het goed is, merken dat dit zelden tot nooit discussie oplevert. En als er al eens onenigheid is, speel je gewoon een let en is de kou meestal wel uit de lucht.

De muren maken het spel verrassend

Zeker als je net begint, kun je nog weleens laten verrassen door de muur. De bal stuitert anders dan je verwacht, of een bal die je gemist had komt gewoon weer terug. Dat levert soms grappige taferelen op die het spel direct boeiend maken.

Als je al wat langer speelt, ga je leren om gebruik te maken van de muren. En ze helpen je om de rally levend te houden. Punten kunnen veel langer duren doordat de bal steeds terugkomt. Waar bij tennis de smash vaak het einde van een rally inluidt, heb je bij padel vaak nog een kans om de bal terug te slaan. Als je op tijd naar voren loopt, heb je kans om de bal bij het net nog op te pikken.

Je kunt zowel binnen als buiten padellen

Nog een reden dat padel populair is: het kan net zo goed op een binnen- als een buitenbaan gespeeld worden. Hierdoor kun je het hele jaar door padellen. Wel zo fijn als je geld neertelt voor een lidmaatschap!

Tijdens de coronapandemie kon padel goeddeels doorgaan

Tijdens de coronalockdowns van 2020 en 2021 lagen veel teamsporten stil. Padel was een van de sporten die je (in elk geval buiten) kon blijven spelen. Tijdens die periode zijn veel andere sporters kennis gaan maken met onze mooie sport. En een deel daarvan is ongetwijfeld blijven spelen.

Ook bekende voetballers maken padel populair

Een aantal bekende (oud-)voetballers mag graag een balletje slaan op de padelbaan. Zo zijn Frank de Boer, Robin van Persie en Arjen Robben geregeld te zien tijdens een potje padel, al dan niet op social media. En internationaal zijn ook heren als Lionel Messi, Neymar, Zlatan en Zinedine Zidane gespot op de padelbaan. Niet de minsten dus. En in dit tijdperk van influencers kun je gerust aannemen dat dat invloed heeft gehad.