De vibora: een aanvallende smash
Veel beginnende padelspelers vragen zich af wat een vibora precies is. En waarin deze slag verschilt van die andere smash: de bandeja. Hoog tijd dus voor wat uitleg: wat is een vibora en hoe gebruik je ‘m?
Wat is een vibora?
Een vibora is in padel een aanvallende smash, die met slice gespeeld wordt. ‘Vibora’ is Spaans voor ‘adder’ en dat is niet voor niets. Het is namelijk een gemene slag, waarmee je probeert het punt in één keer te winnen. Maar let op: ook voor jezelf kan het gemeen uitpakken, want een vibora is zeker geen eenvoudige slag.
Wat is het verschil tussen een vibora en een bandeja?
Je kent misschien al de bandeja, een wat meer gecontroleerd gespeelde smash, waarmee je vooral je positie aan het net wilt behouden. Dat is direct ook het grootste verschil met de vibora, die echt bedoeld is om aan te vallen. Een goede vibora betekent meteen een winner.
Ook de positie op de baan is net even anders. Een bandeja speelt je wanneer je iets meer onder druk staat, dus dan sta je meestal ook wat meer naar achter op de baan. Voor een vibora moet je juist meer richting het net staan, omdat je het punt direct wilt afmaken. Overigens kunnen echt gevorderde spelers natuurlijk ook best vanuit het achterveld scoren.
In de techniek van beide smashes zijn ook verschillen aan te wijzen. Zo begin je bij de vibora met je racket wat meer naar achter en sla je harder door. Bij de bandeja start je juist met je racket boven je hoofd. En nog een belangrijk laatste verschil: een vibora speel je een stuk harder dan een bandeja. Je legt meer tempo in de slag en slaat meer door de bal heen. Dat betekent dat er ook een stuk meer risico ligt in het slaan van een vibora.
De techniek van de vibora
Allereerst de voorbereiding: je draait je schouders om je goed te positioneren schuin onder de bal. Vervolgens breng je je racket naar achter, eigenlijk achter je hoofd gedraaid. Je andere arm wijst omhoog.
Dan, als je bal bijna op het raakpunt is, draai je je schouders in. Het ideale raakpunt ligt net boven je hoofd. Sla de bal daar en let erop dat je de draai van je bovenlichaam netjes afmaakt. Breng je lichaamsgewicht naar voren, zodat je ook direct naar het net kunt bewegen. Je weet immers nooit of je tegenstander de bal misschien nog terug kan spelen.
Om de bal voldoende spin mee te geven, is het belangrijk om de bal niet in het midden te raken, maar aan de zijkant. Zo wordt het echt een ‘addertje’ voor je tegenstander.
Bekijk voor een duidelijke video-uitleg van de viboratechniek deze video van The Padel School, waarin je de slag in slow motion kunt bestuderen.
De meest gemaakte fouten bij de vibora
De vibora is een moeilijke slag. Dit zijn de dingen die het meest fout gaan, vooral bij beginnende spelers:
Geen duidelijke keuze voor de bandeja of de vibora
Wanneer je niet op tijd kiest welke van de twee je gaat slaan, krijg je een bal ertussenin. En dat is nooit een goede bal. Een vibora vereist een andere voorbereiding dan een bandeja, dus het is van belang dat je op tijd weet wat je gaat slaan. Zo tref je de juiste voorbereiding en wordt het geen net-niksbal.
Te veel snelheid: te weinig spin
Een andere veelgemaakte fout: je wilt zo graag het punt pakken, dat je te enthousiast bent. Je geeft te veel kracht, zodat er nauwelijks spin aan de bal zit. Het resultaat: de bal springt hoog op en kan makkelijk worden teruggeslagen.
Te dicht bij je lichaam slaan
Bij een vibora is het heel belangrijk om voldoende ruimte te creëren om te slaan. Zo kun je goed draaien en de techniek netjes uitvoeren. Raak je de bal te dicht bij je lichaam, dan is die ruimte er niet. En dan kun je nooit een goede vibora slaan. Zorg dus dat je de bal zo ongeveer op een armlengte van je lichaam slaat.