padelbal
Materiaal

Wat is het verschil tussen een padelbal en een tennisbal?

Padelballen zien er hetzelfde uit als tennisballen. En op het eerste gezicht vallen de verschillen niet zo op. Toch zijn ze er wel degelijk. Als je wilt padellen, is het echt aan te raden om padelballen te gebruiken. Lees hier wat de verschillen zijn tussen een tennisbal en een padelbal.

De afmetingen van de bal

Allereerst zijn padelballen over het algemeen wat kleiner dan tennisballen. De afmetingen van een bal zijn officieel vastgelegd door de IPF (International Padel Federation). Een padelbal is minimaal 6,35 cm en maximaal 6,77 cm groot. Voor tennisballen liggen deze afmetingen op 6,54 cm minimaal en 6,86 cm maximaal (vastgesteld door de ITF, International Tennis Federation).

Daar zit natuurlijk een behoorlijke overlap in, dus er zullen best wat tennis- en padelballen te vinden zijn die precies even groot zijn. Maar je kunt ook een padelbal van 6,35 cm hebben en een tennisbal van 6,86: een verschil van ruim een halve centimeter. Dat merk je absoluut tijdens het spelen.

Lees ook: De spelregels van padel op een rij

De druk van de bal

Het grootste verschil tussen padelballen en tennisballen is de druk. Padelballen hebben een druk van tussen de 10 en 11 psi (pounds per square inch). Dit komt neer op 0,69 tot 0,76 bar. In tennisballen ligt de druk hoger: op 14 psi, oftewel zo’n 96 bar.

Door de hogere druk in een tennisbal stuitert deze hoger op en krijgt deze meer vaart mee. Padelballen gaan dus iets trager en stuiteren minder hoog.

Het gewicht van de bal

Padelballen en tennisballen moeten aan dezelfde eisen voldoen als het gaat om het gewicht. Voor beide geldt dat het gewicht moet liggen tussen de 56 en 59,4 gram. Op dit vlak dus geen verschillen tussen de padelbal en de tennisbal.

Overzicht: de verschillen tussen tennisballen en padelballen

PadelbalTennisbal
Afmetingen6,35 – 6,77 cm6,54 – 6,86 cm
Druk10 – 11 psi14 psi
Gewicht56 – 59,4 gram56 – 59,4 gram
Een vergelijking van de tennisbal en de padelbal: afmetingen, druk en gewicht

Wat zijn goede padelballen?

Head Padel Pro

Een van de meest gebruikte ballen in de padelsport, voor maximale controle en precisie. Geschikt voor spelers van ieder niveau.

Dunlop Pro Padel

De Dunlop Pro Padel is een uitstekende bal, die ook zeer geschikt is voor de gevorderde speler.

Babolat Court X3

De officiële bal van de APT (American Padel Tour). Een fijne en duurzame padelbal.

Kun je padellen met tennisballen?

Padellen met tennisballen kan natuurlijk wel, maar het is niet aan te raden. Tennisballen zijn harder dan padelballen, waardoor je op termijn je armen en polsen zult overbelasten. Bovendien stuiteren tennisballen te hoog op om goed padel te kunnen spelen en komen ze te ver terug van de muur.

Hoelang gaat een padelbal mee?

Een gemiddelde padelbal gaat tussen de 6 en 10 uur mee. Hoelang precies, dat hangt af van vele aspecten, zoals de kwaliteit van de bal, de ondergrond, de weersomstandigheden en de kracht en snelheid waarmee gespeeld wordt.

Merk je dat de bal zwaarder aanvoelt bij het spelen en dat hij minder goed stuitert dan voorheen? Dan is het waarschijnlijk tijd voor nieuwe ballen. Ook het geluid van de bal kan je een indicatie geven. Hoor je (structureel) een doffere ‘plof’ bij het slaan, dan heeft de bal zijn beste tijd gehad.