jonge vrouw slaat return
Slagen / Techniek

Verbeter je return met deze tips

Zeker wanneer je tegen een goede serveerder speelt, is de return een van de lastigste slagen in padel. Je kunt gaan twijfelen: de bal direct terugslaan, of eerste de wand laten raken? En je kunt in de knel komen met de achter- en zijwand als de service dicht langs het glas wordt gespeeld. Daarom hier een paar tips voor de return die je zeker zullen hebben.

Zo maak je de juiste keuze voor je return

Een van de afweging die je bij het slaan van een return moet maken, is: ga je voor een risicovolle return of neem je het zekere voor het onzekere? Het is eigenlijk heel simpel, als je de volgende richtlijnen in je achterhoofd houdt:

1. Moeilijke service? Alleen blokken

Als je tegenstander een stevige en goed geplaatste service speelt, kies er dan voor om deze alleen te blokken. Ga niet proberen om meteen een toverbal terug te spelen, want de kans is veel te groot dat je dan een misser slaat.

2. Goede service door het midden? Speel een lob

Met een harde service door het midden probeert je tegenstander je uit positie te krijgen. Het beste wat je dan kunt doen, is een lob spelen. Dit geeft je tijd om je positie weer in te nemen. Als je erbij kunt, natuurlijk. Als je geen tijd hebt om een lob te spelen, val dan terug op richtlijn 1: alleen blokken.

3. Makkelijke service? Nu kun je aanvallen

Krijg je een service die niet overdreven hard is en waarbij je genoeg tijd hebt? Dan kun je voor een aanvallende bal gaan. Probeer je tegenstander bijvoorbeeld op de voeten te spelen met een listige chiquita. Ook kun je ervoor kiezen om een lob te spelen, maar dan wel een lob die veel hoogte heeft en zo diep mogelijk tegen de achterwand aan stuitert. Op die manier kun je je aanvallende positie aan het net innemen en toeslaan als de bal weer terugkomt.

Zo reageer je op een service richting de wand

Veel spelers hebben moeite met een service die richting de wand gespeeld wordt. Ze twijfelen of ze naar de bal toe moeten stappen of niet. Of ze komen klem te zitten doordat ze te dicht bij de muur uitkomen. Om een goede return te slaan, is het belangrijk dat je op tijd een beslissing neemt. Ga je instappen en de bal vóór de wand raken, of wacht je tot deze terug stuit?

Om dit soort lastige services beter terug te kunnen spelen, kun je de volgende uitgangspunten aanhouden:

  • Gaat de bal richting het voorste paneel van de wand? Dus het deel van de glaswand dat het dichtst bij het net is? Dan kun je deze het best eerst de wand laten raken. Je hoeft dan niet op nauwelijks naar de bal toe te bewegen, omdat deze vanzelf naar je terugkomt.
  • Gaat de bal richting het achterste paneel van de zijwand? Dan kun je beter wel naar de bal toe bewegen. Sla de bal voordat deze de wand raakt. Wanneer je deze bal laat gaan, heb je geen ruimte meer om hem te slaan wanneer hij van de muur terugkomt. Je zet jezelf dan eigenlijk klem in de hoek.

De meest gemaakte fouten bij de return

Te lang naar de bal kijken, waardoor je te laat reageert

Probeer zo snel mogelijk in te schatten waar de bal komt en hoe je daarop reageert. Voor twijfel is geen tijd in padel.

De verkeerde keuze maken

Het komt ook voor dat spelers wel op tijd beslissen, maar gewoon de verkeerde keuze maken. Ze stappen te snel in, zodat de return gehaast en slordig wordt gespeeld. Of ze wachten te lang, waardoor ze in de hoek vast komen te staan.

Te dicht naar het glas stappen om te kunnen slaan

Ook dit heeft te maken met een verkeerde keuze. Komt de bal richting het achterste deel van de zijwand, stap dan in en neem de bal voordat deze het glas raakt. Ben je te laat en heb je echt geen andere keuze dan na het glas te slaan? Probeer dan ruimte te maken door van de muur weg te stappen voordat je slaat. En onthoud deze situatie, zodat je de volgende keer wel op tijd bent.

SportSport