Zo sla je een goede volley met slice
Met een goede (slice) volley kun je je tegenstanders behoorlijk in de problemen brengen. Je speelt deze bal als voorbereiding om het punt af te maken. Vaak heb je daarna dus nog meer volleys (of een smash) nodig. Maar laten we beginnen met deze slice volley om je punt op te bouwen.
Stap 1: kom in de juiste positie
Je kunt natuurlijk niet op ieder moment ineens een volley slaan. Het belangrijkste is dat je een positie in de buurt van het net hebt. Verder moet je natuurlijk de tijd en ruimte hebben om een volley te slaan: als je zelf onder druk staat lukt dat niet.
Twee manieren om jezelf in de juiste positie voor een volley te brengen:
- Je eigen service
Wanneer je een sterke service hebt gespeeld en je op tijd naar voren bent gegaan, is het een goed moment om direct een slice volley te spelen. - Een goede lob
Heb je een goede diepe lob gespeeld die je tegenstander naar achter dwingt? Dan kan het een goed moment zijn om zelf naar voren te komen en de volley te spelen.
Stap 2: beweeg je racket naar boven (en sla schuin naar beneden)
Wanneer je de juiste positie hebt, is het belangrijk om je racket iets naar boven te brengen. Dus niet alleen naar achter alsof je een gewone forehand slaat, maar ook echt een stukje omhoog. Vervolgens beweeg je je racket bij het slaan naar beneden. Zo geef je de bal slice mee, waardoor deze laag blijft. En dat betekent weer dat je tegenstander moeilijker onder de bal kan komen.
Stap 3: mik rond de servicelijn voor de eerste stuit
Een goede plek om op te mikken bij deze volley, is net voor de servicelijn. Op die manier komt de tweede stuit vaak op een lastige plek op de wand. Bovendien heb je zo ook een goede marge, zodat de bal niet direct uit is wanneer je niet 100% accuraat bent.
Stap 4: herhaal de volley zo nodig
Op een lager niveau is een eerste goede slice volley misschien al genoeg om je tegenstander in de problemen te brengen. Naarmate je tegenstanders beter zijn, zul je meer van dit soort volleys nodig hebben. Pas als je echt een makkelijke bal terugkrijgt, is het tijd voor de afmaker.
Stap 5: maak het punt af
Is je slice volley goed genoeg om de tegenstander in de problemen te brengen? Dan kun je een aanvallendere bal slaan om het punt binnen te halen. Een paar voorbeelden om dat te doen:
- een hardere volley
De hardere, agressievere volley werkt vooral wanneer je tegenstander nog tegen de muur staat geplakt. De bal zal dieper in de baan terugstuiten en je tegenstander is dan te laat om naar voren te bewegen. - een winnende slice volley
Met een goed geplaatste, diepe slice volley kun je ervoor zorgen dat de bal haast doodvalt tegen de muur. Het ligt eraan waar je tegenstanders precies staan, maar een lage volley door het midden werkt vaak goed. - een dropshot (voor de durfal)
Als je van een beetje risico houdt, kan een dropshot ook werken als afmaker. Je techniek moet dan wel zo goed zijn dat de bal echt nauwelijks nog omhoog komt. En natuurlijk moet je tegenstander ver genoeg naar achter staan. - een korte volley richting het hek
Neem je liever iets minder risico, ga dan voor een korte volley die na de eerste stuit in het hek belandt. Zeker op een lager niveau kan je tegenstander moeite hebben met een bal die op het hek terechtkomt. Helemaal als hij eerst nog van achteruit naar voren moet bewegen.
Bonustips bij de slice volley
- Reken er altijd op dat de bal weer terugkomt
Al is je volley nog zo goed, ga er altijd vanuit dat je nog een bal moet spelen. Niets zo zonde als het punt verliezen omdat je dacht dat je al klaar was. - Zorg voor marge
Houd bij de keuze voor een volley altijd rekening met je eigen niveau. Zorg voor voldoende marge, met andere woorden: neem niet te veel risico. Niet elke bal hoeft perfect op het randje. Werk eerst aan een volley die altijd in is. Naarmate je vaster wordt in je slagen, kun je langzaam aan steeds wat agressievere volleys spelen.