twee padelrackets
Materiaal

Welke padelrackets zijn goed voor beginners?

Je eerste padelracket kopen kan best lastig zijn. De keuze is enorm en je hebt waarschijnlijk nog geen vergelijkingsmateriaal. Daarom helpen we je graag bij de aanschaf van een goed padelracket voor beginners. We kijken naar de punten waar je op moet letten, zoals de vorm van het blad en het gewicht van je racket. En we geven je een paar tips voor goede beginnersrackets.

Ben je op zoek naar algemene informatie over het kopen van padelrackets?
Lees dan het artikel Padelracket kopen: waar moet je op letten?

Een rond racket: ideaal voor beginners

Padelrackets zijn er in drie vormen: met een rond blad, een druppelvormig blad en een diamantvormig blad. Voor beginnende spelers zijn rackets met een rond blad veruit het meest geschikt. Deze hebben een grote ‘sweet spot’. Dit houdt in dat het ideaal raakpunt groter is dan bij de andere vormen. Omdat je als startende padeller natuurlijk nog geen perfecte techniek hebt, is dat wel zo handig. Zelfs als je de bal niet midden op je racket krijgt, is er nog een grote kans dat je deze goed raakt.

Een ander voordeel voor beginners is dat ronde rackets makkelijker te hanteren is. Het zwaartepunt van het racket ligt lager. Hierdoor is het eenvoudiger om snel te bewegen met je racket.

Begin met een licht racket

Vrijwel alle padelrackets wegen tussen de 365 en 395 gram. Het is voor beginnende padelspelers aan te raden om een licht racket te kiezen: zo tussen de 365 en 375 gram. Hiermee ben je wendbaar en voorkom je dat je je armen te veel belast. Je kunt weliswaar iets minder kracht geven, maar dat betekent ook dat je minder snel ballen uit slaat.

Dikte van het racket

Padelrackets voor volwassenen zijn tussen de 36 en 38 millimeter dik. Normaal gesproken kies je als beginner voor een wat dunner racket, dus voor 36 mm. De reden hiervoor is hetzelfde als bij het gewicht van je racket: hoe soepeler je kunt bewegen, hoe beter dat in het begin is.

Het belang van de racketdikte moet je trouwens niet overdrijven. In de praktijk merk je niet heel veel van dit verschil, dus het is vooral een kwestie van wat je zelf prettig vindt.

Lees ook: Welke padelschoenen moet ik kopen?

De kosten van een padelracket voor beginners

De prijs van de goedkoopste padelrackets die je kunt vinden ligt rond de 40 euro. Vervolgens kun je net zover gaan als je wilt en kun je zo een paar honderd euro uitgeven voor een racket. Voor absolute beginners is dat uiteraard niet aan te raden.

Ten eerste bestaat de (kleine) kans dat je na een tijdje bent uitgekeken op de sport. Of dat je merkt dat je er misschien weinig aanleg voor hebt. Dan ben je blij als je niet te veel geld hebt uitgegeven aan je eerste en enige padelracket.

En ten tweede, als je er juist wel veel plezier in hebt én je merkt dat je beter wordt, heb je misschien al snel behoefte aan een ander racket. Ook dan is het fijn als je daar nog budget voor hebt na het kopen van je eerste racket.

Voorbeelden van goede padelrackets voor beginners

&ERGY Control

Voor spelers die op zoek zijn naar controle en precisie is dit een perfect racket. Van het Nederlandse merk &ERGY, topkwaliteit voor een vriendelijke prijs.


Adidas Drive 3.1

Dit racket van Adidas heeft een rond blad en een kern van soft performance-rubber. Het ligt gemakkelijk in de hand en is wendbaar. Een perfect racket voor de beginnende padeller die op zoek is naar controle in zijn slagen.

Black Crown Wolf

De Black Crown Wolf is uitermate geschikt voor de beginnende recreatieve speler. Het frame is een composiet van glasvezel en carbon. De kern bestaat ook bij dit racket uit soft performance-rubber.

Dunlop Rocket

Dit racket van Dunlop heeft een frame van grafiet. Het ronde racketblad en het lichte gewicht maken het een uitstekende keuze voor beginnende spelers.

Goede padelrackets voor kinderen

Padelrackets voor (jonge) kinderen zijn wat lichter dan die voor volwassenen. Het gewicht ligt tussen de 280 en 350 gram, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Ook de vorm is meestal iets aangepast: het racketblad is vaak iets groter. Op die manier is het makkelijker voor de jonge speler om de bal te raken.

Wat het racketblad betreft, dat is bij kinder- en juniorrackets over het algemeen rond. Wat voor volwassenen geldt, geldt natuurlijk ook voor kinderen: een rond racketblad is het meest geschikt voor beginnende spelers.

Decathlon heeft speciaal voor de jongste spelers een paar prima keuzes:

Voor 5 – 8 jaar: Artengo PR700

Dit is een racket voor de allerjongste spelers die voor het eerst kennismaken met padel. Het weegt slechts 280 gram.

Artengo padelracket voor kinderen

Voor 9 – 11 jaar: Kuikma PR190

Perfect racket voor de jonge speler: stevig en toch licht (320 gram). Bovendien ziet dit racket er ook nog eens flitsend uit.

Kuikma padelracket voor kinderen

Altijd goed: zelf een racket testen!

Ook bij padelrackets geldt dat over smaak niet te twisten valt. Het is dan ook zeker aan te raden om zoveel mogelijk rackets te proberen. Wissel eens met een van je maatjes, of vraag aan je trainer of je diens racket eens mag proberen. Ga naar een speciaalzaak en test daar een paar rackets uit. Want hoeveel tips je ook leest, je weet pas echt iets als je dat racket in je handen hebt op de baan.