man kiest padelracket uit in winkel
Materiaal

Padelracket kopen: waar moet je op letten?

Het goede padelracket kopen is nog niet zo makkelijk. Het aanbod is enorm, dus we helpen je graag om het juiste racket uit te kiezen. Hierbij letten we onder meer op de vorm, het gewicht en het materiaal. En natuurlijk op de gebruiker: ben je een beginner of een halve professional?

De vorm van je racket

Padelrackets zijn er in drie vormen: rond, druppelvormig en diamantvormig.

drie padelrackets: rond, druppelvormig, diamantvormig

Bij het ronde racket zie je de vorm duidelijk terug in het blad. Het druppelvormige blad is ook rond van boven, maar loopt aan de onderkant meer puntig af. Bij de diamantvorm zie je aan de bovenkant een wat hoekiger effect, als de bovenzijde van een zeshoek.

De verschillen lijken subtiel, maar elke racketvorm heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Het kan dus geen kwaad om je daarin te verdiepen voordat je een padelracket gaat kopen.

Ronde rackets

Rackets met een rond blad zijn bij uitstek geschikt voor beginners. Het ideale raakpunt (ook wel de ‘sweet spot’) is groter dan bij de andere vormen. Dit maakt het makkelijker om de bal goed te raken, ook als je techniek nog niet optimaal is. Het zwaartepunt van een rond racket zit lager dan bij de andere vormen. Hierdoor ligt de nadruk meer op controle dan op kracht. Nog een reden waarom beginners vaak een rond padelracket kopen.

Matchu Sports Bear

Lees ook: Welke padelrackets zijn goed voor beginners?

Druppelvormige rackets

De rackets met een druppel- of traanvorm zijn voor de gemiddelde tot meer gevorderde spelers. De balans ligt wat meer in het midden van het racket en de sweet spot zit wat hoger bij het ronde racket. Dit betekent dat je wat meer kracht kunt geven. Daar staat tegenover dat de sweet spot ook kleiner is: spelen met dit racket vereist dus ook een betere techniek.

Head Graphene360 Alpha

Diamantvormige rackets

Voor de gevorderde padelspelers zijn er de rackets in de diamantvorm. Deze hebben de kleinste sweet spot. Ook ligt de gewichtsbalans het meest naar boven. Met een diamantvormig racket is het dus het moeilijkst om de bal goed te raken: de bal moet echt op het juiste punt van je racket komen. Maar als dat je lukt, kun je met dit type racket wel de meeste power geven aan een bal. Zeker voor de aanvallend ingestelde speler is dit natuurlijk een handige eigenschap.

Het gewicht van je racket

Rackets voor volwassenen

Het gewicht van een padelracket voor volwassenen ligt tussen de 365 en 395 gram. Met een lichter racket, zo tussen de 365 en 380 gram, ben je wendbaarder. Wel kun je hiermee minder kracht genereren. Een zwaarder racket, dus van boven de 380 gram, zorgt ervoor dat je krachtiger kunt slaan. Het nadeel is weer dat je reactietijd iets afneemt, wat vooral aan het net onhandig kan zijn.

De voorkeur voor een zwaarder of lichter racket hangt vooral af van je eigen voorkeur. Natuurlijk zullen kleinere, lichte spelers eerder grijpen naar een racket met een laag gewicht. En spelers van 2 meter en tegen de 100 kilo zullen een wat zwaarder racket pakken. Toch is het voor een groot deel ook persoonlijk. Probeer dus vooral verschillende rackets uit en bepaal zo welk gewicht jou het best bevalt.

Rackets voor kinderen

Juniorenrackets zijn uiteraard wat kleiner en lichter dan rackets voor volwassenen. Het gewicht van een racket voor junioren ligt tussen de 300 en 340 gram. Ook hier is het belangrijk dat de speler zelf verschillende rackets uitprobeert om het ideale gewicht te bepalen.

De dikte van je padelracket

Padelrackets zijn over het algemeen tussen de 36 en 38 cm dik. 38 cm is de maximaal toegestane dikte van een racket. In principe merk je weinig van het verschil in dikte. Bij het kopen van een padelracket hoef je je hier dus niet door te laten leiden. Andere zaken, zoals het materiaal en de vorm, zijn bepalender.

Welke padelrackets zijn goed voor beginners?

Beginners zijn vaak het best af met een licht racket: zo tussen de 365 en 375 gram. Hiermee bewegen ze makkelijker en belasten ze ook hun pols en arm minder. Wat betreft de vorm is een beginner het best af met een rond racket. Dit racket is vergevingsgezind: ook als je de bal niet perfect in het midden raakt, kun je deze nog prima over het net spelen.

Welke padelrackets zijn goed voor gevorderden?

Gevorderde spelers kiezen over het algemeen voor een druppelvormig of diamantvormig racket. Deze geeft ze, meer dan een rond racket, de mogelijkheid om aanvallend te spelen en meer kracht aan de bal te geven. Wat het gewicht van het racket betreft, kom je alles tegen. Het is de persoonlijke voorkeur die hier de doorslag geeft. Probeer dus vooral zelf waar je je lekker bij voelt!

Van welk materiaal is een padelracket?

De meeste padelracket hebben een kern van EVA-schuim. EVA staat voor ethelvinylacetaat, een synthetisch materiaal enigszins op rubber lijkt. Het is een zeer flexibel materiaal. Om de kern heen bevindt zich weer een ander soort kunststof, die kan verschillen per merk of type racket. Meestal gebruikt men hier carbon, grafiet, kevlar of glasvezel voor.

Waar zijn de gaten voor?

De gaten in je padelracket hebben zeker een functie: ze verminderen het gewicht van het racket én zorgen ervoor dat je minder luchtweerstand hebt. De meeste padelrackets hebben de gaten ongeveer evenredig over het racket verdeeld. Toch zijn er ook merken die kiezen voor een afwijkende verdeling van de gaten in het racket. Bijvoorbeeld door minder gaten in een racket te maken en/of deze naar de buitenkant van het racket te verplaatsen.