padelbal op groene padelbaan
Algemeen

Padel in Nederland en België: de cijfers [update 2023]

Hoeveel mensen spelen er padel? Hoeveel banen zijn er? En wat kost het gemiddeld om een uurtje te padellen? In dit overzicht vind je alle interessante cijfers over padel in de lage landen.

Heb je aanvullende gegevens of wil je iets doorgeven dat niet klopt? Neem contact op.

Hoeveel mensen spelen padel in Nederland?

Anno 2023 telt Nederland ongeveer 80.000 padelspelers bij verenigingen en daarnaast zo’n 200.000 mensen die weleens op commerciële banen spelen [bron: padelgids.nl]. De KNLTB meldt geen actuele aantallen van het aantal padelspelers, maar geeft wel aan dat het aantal in 2022 gegroeid is. Tennis en padel samen zijn goed voor zo’n 700.000 spelers in Nederland.

Hoeveel padelbanen zijn er in Nederland?

Anno 2022 zijn er in Nederland zo’n 500 locaties om padel te spelen, met in totaal ruim 1800 padelbanen. Het gaat hier dus om tennisverenigingen die padelbanen hebben aangelegd, maar ook om bijvoorbeeld commerciële sportaccommodaties met padelbanen, zowel binnen als buiten.

Hoeveel kost padellen in Nederland?

Dit verschilt echt per vereniging en accommodatie. Ook scheelt het of je als lid van een vereniging een baan ‘afhangt’, of bijvoorbeeld een baan huurt voor een uur. Er valt wel iets te zeggen over de gemiddelde kosten voor baanhuur en lidmaatschap:

Gemiddelde kosten baanhuur padel

Huur je een losse padelbaan, dan kost dit per uur tussen de 20 en 40 euro. Als je met zijn vieren speelt, komt dat dus neer op 5 tot 10 euro per persoon per uur. Het scheelt wel op welk moment van de dag je een baan huurt, en op welke dag. Vaak zijn de kosten in de dalmomenten (doordeweeks in de ochtend en middag) een stuk lager dan in de piekmomenten (weekenden en avonden).

Gemiddelde kosten lidmaatschap padel

De kosten voor een padellidmaatschap zijn niet zo makkelijk te vergelijken tussen verenigingen, omdat de abonnementsvormen nogal verschillen. Bij sommige verenigingen betaal je een all-in-tarief voor tennis en padel (en soms ook squash), bij andere kun je je lidmaatschap à la carte samenstellen en bijvoorbeeld kiezen voor padel only. Reken in elk geval op een jaarlijkse contributie van tussen de 150 en 250 euro, waarbij je in de hogere klassen dus vaak ook kunt tennissen voor dit geld.


Hoeveel mensen spelen padel in België?

Ook in België is padel de afgelopen jaren in opmars, eigenlijk al sinds 2016. Zowel de Vlaamse bond (Tennis Vlaanderen) als de Waalse ziet een jaarlijkse toename in leden.

Aantal padellers in Vlaanderen

Tennis Vlaanderen meldt over het jaar 2022 zo’n 86.000 actieve padelspelers. Dit zijn zowel de mensen die competitie spelen als de meer vrijblijvende padellers die zo af en toe een baan reserveren. Ten opzichte van een jaar eerder betekent dit een groep van bijna 10.000 spelers.

Aantal padellers in Wallonië

Van Wallonië zijn de laatste cijfers die we vonden van 2020. Volgens de Waalse padelbond AFP (Association Francophone de Padel) telde Wallonië in 2020 zo’n 3.620 competitiespelers. Het totaal aantal padelspelers schat de bond op zo’n 3 tot 4 maal dit aantal, dus zo tussen de 11.000 en 14.000.

Hoeveel padelbanen zijn er in België?

Ook hier zijn de cijfers weer gescheiden tussen Vlaanderen en Wallonië.

Aantal padelbanen in Vlaanderen

In Vlaanderen kon je in 2022 bij 330 padelclubs terecht, met in totaal 1300 banen.

Aantal padelbanen in Wallonië

Van Wallonië zijn de laatste cijfers die we vonden van 2020. Wallonië telde in 2020 volgens cijfers van padelbond AFP 58 padelclubs, met in totaal 124 banen.

Hoeveel kost padellen in België?

Wat de kosten betreft, is de situatie in België vergelijkbaar met die in Nederland. Ook hier zijn de verschillen in kosten tussen verschillende locaties groot en hanteert niet iedere vereniging eenzelfde systeem. Het komt erop neer dat je ook in België moet rekenen op een losse baanhuur van tussen de 20 en 40 euro per uur en een jaarcontributie van tussen de 150 en 250 euro.


Bronnen
NL Padel (KNLTB)
Padelgids.nl
Tennis Vlaanderen
Padel Magazine
AFP