man-ligt-op-padelbaan
Positie

Zo blijf je weg uit niemandsland

Als je de rally wilt winnen, kun je beter niet te lang blijven hangen in niemandsland. Maar welk gedeelte van de baan is dit precies? En waarom ben je hier zo kwetsbaar? We leggen je graag uit hoe je omgaat met dit gevreesde deel van de padelbaan.

Wat is niemandsland in padel?

In padel wordt de term ‘niemandsland’ gebruikt voor het gedeelte waar je het makkelijkst te kloppen bent. Dit is het gedeelte vóór de servicelijn, tot ongeveer de tweede paal vanaf het net:

In het rood het gedeelte van de baan dat ‘niemandsland’ wordt genoemd

In dit gebied sta je te ver van de wand om goed te verdedigen, en te ver van het net om goed te volleren. De ballen die je vóór je krijgt, kun je niet goed wegleggen. Je speelt ze als vanzelf omhoog, zodat je tegenstander een makkelijke bal krijgt. En op ballen die over je heen gaan, kun je ook niet goed reageren, omdat je te ver van de wand bent.

Probeer dus nooit te lang in dit gedeelte van de baan te blijven.

Zo kom je in niemandsland (en er weer uit)

Er zijn een paar manieren waarop je haast ongemerkt opschuift naar niemandsland.

1. Achteruitlopen bij het volleren

De eerste is wanneer je aan het net staat en volleert. Als beginnende spelers kun je dan de neiging hebben om steeds een stapje achteruit te doen, bijvoorbeeld omdat je nog niet voldoende vertrouwt op je volley. Op die manier kom je vanzelf in een kwetsbare positie terecht.

Tip om dit te voorkomen: beweeg naar voren wanneer je een volley speelt. Vertrouw op je volley en blijf dicht bij het net.

2. Achteruitlopen na een lob

Daarnaast kan het zijn dat je tegenstander een lob speelt, waardoor je naar achter moet bewegen om een bandeja (verdedigende smash) te spelen. Beweeg je vervolgens niet op tijd terug naar het net, dan sta je dus in niemandsland bij de volgende bal.

Tip om dit te voorkomen: blijf niet stilstaan nadat je de bandeja hebt gespeeld, maar beweeg direct terug naar het net.

3. Als een tennisser naar voren schuiven

De derde manier waarop je gemakkelijk terechtkomt in niemandsland, is van achteruit. Zeker mensen die veel getennist hebben, proberen soms langzaam naar voren op te schuiven bij iedere bal die ze spelen. Dat werkt in tennis misschien wel, maar bij padel is het gevaarlijk. Omdat de bal vaak snel terugkomt, sta jij nog halverwege de baan en krijg je de bal op je voeten.

Tip om dit te voorkomen: blijf in de basispositie staan, totdat je zeker weet dat je in één keer naar het net kunt doorstoten. Dit zal meestal bij een goede lob zijn. Dan hebben jij en je maat voldoende tijd om op te lopen naar het net.

Is niemandsland altijd verboden gebied?

Het is niet zo dat het niemandsland 100% verboden gebied is. Je ontkomt er niet aan om er af een toe een balletje te spelen, al is het maar omdat je tegenstanders je ernaartoe lokken. Wel is het belangrijk om je hiervan bewust te zijn, en om zo snel mogelijk weer weg te bewegen naar veilig gebed. In sommige rally’s zal dat de basispositie zijn, in andere je aanvallende positie aan het net.