twee padelspelers
Algemeen

De beste boeken over padel (en andere leestips)

Een betere speler word je niet alleen op de padelbaan. Ook buiten die kooi kun je genoeg doen om je spel te verbeteren, zoals boeken over padel lezen. En je kunt het gerust breder trekken: mentale weerbaarheid beperkt zich niet tot de padelsport. Graag deel ik een paar leestips met je. Boeken over padel, maar ook andere tips.

1. Padel met gezond verstand – Nito Brea

Dit is een geweldig boek voor zowel beginnende als gevorderde padellers, van de Argentijnse topcoach Nito Brea. Vertaler is de Nederlandse Jacqueline van Wijk, voormalig tennistopper én Nederlands kampioen padel. En mijn clubgenoot bij TPC Unicum in Leiden.

Het mooie van dit boek is dat Brea de hele breedte van de sport belicht: techniek, spelinzicht, slagenkeuze, positiespel, ga zo maar door. De nadruk ligt hierbij op gezond verstand (zie de titel), maar ook op winnen. En dat hoeft zeker niet mooi. Sterker nog, dat mag lelijk en vervelend (net als bij tip 5 in dit rijtje, trouwens). Mijn favoriete padelboek!

Bekijk dit boek:

(op dit moment niet leverbaar)

2. Reset je mindset – Daan Jensen

Mental coach en tennistrainer Daan Jensen stelt een belangrijke vraag centraal: wat gaat er goed? Wij mensen lijken voorbestemd om de ‘zwarte stippen’ te zien: de fouten, de verkeerde keuzes. Maar daaromheen is een veel groter wit vlak, met alle dingen die goed of neutraal zijn. Voor die dingen hebben we meestal geen oog.

Jensen leert je om te focussen op het positieve. Zo kun je je eigen leven, en dat van mensen om je heen, een flinke boost geven. En neem je het van Daan Jensen niet aan, dan misschien wel van Dafne Schippers, Tiger Woods of Pete Sampras! Geen boek over padel, maar wel een leestip voor padellers!

Bekijk dit boek:

3. The Padel School

Waarschijnlijk ben je zijn video’s al weleens op YouTube tegengekomen. De Engelsman Sandy Farquharson, ooit een veelbelovend tennisser, is nu een populaire (online) padeltrainer. Zijn The Padel School is een toonaangevend als het gaat om padelvideo’s en cursussen. Op het YouTube-kanaal vind je een geweldige hoeveelheid leuke en zeer bruikbare filmpjes. En op de website vind je uitgebereide uitleg over alle facetten van padel, van de slagen en technieken tot de mentale voorbereiding van een wedstrijd. Voor zowel gevorderden als beginners is The Padel School een absolute aanrader.

4. SPORT.blog

Allround sportliefhebber Pieterjan Blondeel deelt op zijn SPORT.blog persoonlijke verhalen over verschillende sporten, van volleybal tot wielrennen en van voetbal tot padel. Niet alleen de sport zelf, maar ook de randverhalen weet hij vermakelijk te verslaan: nieuwe sporten ontdekken, omgaan met blessures en sporten combineren met het ouderschap. Zijn site is zeer de moeite waard, en dat zeg ik niet alleen omdat ik zelf niet zolang geleden een gastblog mocht schrijven over hoe ik padel ontdekte.  

5. Lelijk winnen

Hij was misschien niet zo’n grootheid als sommige van zijn tegenstanders (ik noem een Borg, McEnroe, Sampras en Agassi), maar voor twee Grand Slam-kwartfinales en 5 vierde rondes hoeft hij zich zeker niet te schamen. Na zijn carrière als speler coachte hij ook niet de minsten: Andre Agassi, Andy Roddick en Andy Murray.

Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het Gilbert niet om de meest oogstrelende techniek. Hij richt zich vooral op het mentale aspect en geeft bijvoorbeeld tips om het spel van je tegenstander te ontregelen. Het mooie is dat hij ook de beginnende en recreatieve tennissers niet vergeet, waardoor dit echt een boek is voor alle tennissers die hun spel willen verbeteren. Behalve diegenen die alleen een Federer-achtige sierlijkheid nastreven, natuurlijk.

Wederom geen boek over padel, maar zeker een leestip!

Bekijk dit boek:

6. All About Padel

We sluiten af met een echt padelboek. Dit is een fijn en handzaam boek voor mensen die beginnen met padel. De regels, de techniek en de uitrusting komen aan bod, maar ook tactische tips. En dan zijn er ook nog interviews met zowel internationale topspelers als enthousiaste amateurs. Een prima boek om de smaak van het padellen te pakken te krijgen!

Bekijk dit boek: