achterwand-padel
Positie

Lastige bal dicht bij de wand? Zo ga je ermee om

Iedere padeller kent wel die vervelende ballen die haast aan de muur blijven plakken. Je komt er niet meer onder met je racket, of je verkijkt je op die goed geplaatste service. De truc is natuurlijk om te leren omgaan met die vervelende ballen dicht bij de muur. Met deze tips laat jij je niet meer zo snel verrassen!

Om welke moeilijke ballen gaat het?

Er zijn twee veel voorkomende gevallen waarin je in de knoei komt met de muur. De eerste is wanneer je tegenstander een goede service richting de zijwand slaat. Je komt dan voor een dilemma te staan: instappen en de bal vóór de muur pakken, of afwachten – met het risico dat de bal vervelend van de muur af komt.

De andere situatie speelt zich af bij de achterwand. Je tegenstander speelt een hoge bal die vervelend uitkomt en nauwelijks van de wand stuit. Dit kan een goed gespeelde lob zijn, maar ook een bal via het eigen glas van de tegenstander. Ook hier moet je weer de keuze maken: wacht ik af, of neem ik de bal voordat deze de muur raakt.

Zo speel je een bal dicht bij de achterwand

Om te beginnen met de achterwand: om hiermee om te gaan heb je drie opties:

1. Neem de bal vóórdat deze de wand raakt

De eerste optie is om de situatie met de muur vóór te zijn. Je stapt in en pakt de bal hoog uit de lucht, voordat deze de wand raakt. Met een goede bandeja kun je de bal zo terugspelen dat je tegenstander er ook nog moeite mee heeft. Hiervoor heb je wel wat tijd nodig, omdat de bandeja ook voorbereiding vergt.

2. Gebruik je eigen wand om de bal hoog terug te spelen

Een alternatief is om de bal via je eigen wand terug te spelen. Je laat de bal dus van de muur komen en slaat deze via diezelfde muur weer terug. Hierbij is het belangrijk dat je goed onder de bal komt, zodat je voldoende omhoog kunt slaan. Speel je de bal te horizontaal, dan zal hij niet over het net gaan. Probeer dus zo te slaan dat de bal zo hoog mogelijk op je eigen wand terechtkomt. Zo krijgt hij voldoende hoogte om diep genoeg aan de andere kant van de baan neer te ploffen.

3. Kom zelf onder de bal en speel deze met een hoge lob terug

Deze optie is de minst aantrekkelijke van de drie, omdat dit vaak de makkelijkste bal voor je tegenstander oplevert. Er zijn echter situaties waarin dit de enige optie is. Bijvoorbeeld wanneer je te laat bent om voor optie 1 te kiezen en de bal te weinig tempo heeft om voor 2 te gaan. Je lepelt de bal als het ware op dezelfde manier terug. Probeer zo hoog mogelijk te slaan, zodat je tijd hebt om weer in positie te komen.

Gebruik deze kennis om het je tegenstander lastig te maken

Een laatste tip: de ballen die jij vervelend vindt om te slaan, zullen ook voor 9 van de 10 tegenstanders de lastigste ballen zijn. Gebruik dit dus! Probeer zelf een vervelende diepe lob te slaan die aan de muur blijft plakken. Oefen de bal via je eigen wand (optie 2 van het lijstje hierboven) net zolang tot je de perfecte muurplakker kunt slaan. Veel succes!