Slagen / Techniek

Een chiquita slaan: zo doe je dat

Je tegenstander gaat richting het net, jij speelt de bal op zijn voeten. Dat is een chiquita. Een gecontroleerde, vlakke bal die voor jouw tegenstander lastig terug te slaan is. Als je deze slag goed inzet, kun je bovendien het ritme van de rally bepalen. We geven je enkele tips om een nog betere chiquita te slaan. Maar eerst: wanneer kies je voor deze slag?

Wanneer sla je een chiquita?

Als gezegd sla je de chiquita in principe wanneer je tegenstander onderweg is naar het net om een volley te gaan spelen. Met een bal op zijn voeten, maak je het je tegenstander moeilijk. Deze moet de bal vanaf de voeten spelen, met weinig ruimte voor zich. Een fout is dan snel gemaakt. En als de bal wel over het net komt, zijn er misschien kansen voor jou om te scoren.

Het ideale moment om de chiquita te spelen, is wanneer je tegenstander achteruit beweegt. Waarschijnlijk verwacht hij dan een lob. Grote kans dat hij te laat bij de bal is om er iets goeds mee te doen.

De techniek van de chiquita

Voor een chiquita heb je geen bijzondere techniek nodig. De slag is technisch vrijwel gelijk aan een normale forehand of backhand. Wel kan het kan handig zijn om je racket wat minder ver naar achter te brengen, zodat de bal nog iets meer ‘dood valt’ achter het net. Bovendien hoef je weinig snelheid mee te geven: de chiquita is een langzame bal.

Ben je een beginner, dan is het verstandig de chiquita zo vlak mogelijk te houden. Dat betekent: niet te veel slice of spin. Naarmate je de bal vaker hebt geslagen en je wat zekerder wordt van je slag, kun je natuurlijk wel slice of spin toevoegen. Zo maak je het je tegenstander nog lastiger om goed onder de bal te komen. Maar let op: je neemt hiermee ook meer risico.

Veelgemaakte fouten

De chiquita is technisch geen bijzonder moeilijke slag (anders dan bijvoorbeeld de bandeja). Toch zijn er wel een paar veelgemaakte fouten aan te wijzen bij het slaan ervan. Zeker op beginnersniveau. De belangrijkste twee:

Chiquita spelen wanneer de tegenstander al aan het net staat

Je speelt de chiquita wanneer je tegenstander in beweging is: naar het net toe of juist wanneer hij en stapje naar achter doet. Maar wanneer je tegenstander al klaarstaat aan het net, is het juist geen goed idee om voor deze slag te gaan. Je tegenstander staat dan rustig te wachten en heeft tijd genoeg om je langzame bal weg te leggen. Sterker nog: hij kan een stapje naar voren doen om het punt helemaal af te maken. Speel dus geen chiquita als je tegenstander al aan het net staat te wachten.

Te veel snelheid geven

Een bekende fout bij deze slag is dat een speler te veel snelheid wil meegeven. Hierdoor verliest hij de controle over de bal. Denk eraan dat de chiquita een langzame slag is, die je gecontroleerd speelt.