vrouw slaat bandeja
Slagen / Techniek

Hoe sla je een goede bandeja?

De bandeja is een van de moeilijkste slagen in padel. Voor beginners, maar ook voor iets meer gevorderde spelers. We helpen je graag om deze beter te leren slaan. Maar eerst: wat is eigenlijk een bandeja? En wanneer kies je voor deze slag?

Wat is een bandeja?

De bandeja is een slag in het padel die het midden houdt tussen een smash en een hoge volley. Het is een verdedigende bal, die geslagen wordt om de positie aan het net te behouden. Daarmee verschilt de slag dus van de smash, die aanvallend is. Een bandeja is een geplaatste bal die laag blijft. Het is een slag die, als je hem goed uitvoert, weinig risico met zich meebrengt en de andere partij naar achter dwingt.

Wanneer sla je een bandeja?

Je slaat een bandeja wanneer je een redelijk goede lob van je tegenstander krijgt. Dit is dus een lob waarvoor je iets naar achter moet lopen. (Als de lob korter is, kies je eerder voor een smash om direct het punt te winnen). De bedoeling van de bandeja is om je positie aan het net te behouden, dus om de tegenstander naar achter te dwingen.

SportSport

Hoe sla je een bandeja?

De techniek van deze slag is best ingewikkeld. Hier een paar aandachtspunten:

1. Loop zijwaarts naar achter

Sta je aan het net en zie je dat je tegenstander een lob gaat spelen, dan kun je je al voorbereiden. Loop zijwaarts naar achter, met kleine pasjes. Let erop dat je niet recht onder de bal uitkomt. Je hebt namelijk ruimte nodig om de bal naast je te slaan.

2. Breng je racket op tijd naar achter

Wanneer je naar achter loopt, breng dan direct je racket in de juiste positie. Op die manier kun je goed inschatten waar je de bal gaat raken. Met je andere hand wijs je in je richting van het raakpunt.

3. Raak de bal naast je, ter hoogte van je voorhoofd

Dit is soms lastig, vooral voor de tennissers onder ons. Bij een bandeja raak je bal niet recht boven je, maar meer naast je. En ook iets lager: zo ongeveer ter hoogte van je voorhoofd. Dat zit dus echt tussen een hoge volley en een smash in.

4. Draai met je bovenlichaam

Draai je bovenlichaam ‘in de bal’. Je slaat dus niet alleen met je arm, maar met je hele bovenlijf. Vooral de draai van je schouders is belangrijk.

5. Sla door de bal heen

Voor een goede bandeja is het belangrijk om je slag netjes af te maken. Je racket eindigt dus weer achter je hoofd.

6. Beweeg dóór naar voren

Deze laatste stap mag je niet vergeten. De hele bedoeling was namelijk om je positie aan het net te verdedigen!

Video: de techniek van de bandeja

Deze video van The Padel School laat mooi zien hoe je techniek van de bandeja uitvoert: