bajada
Slagen / Techniek

De bajada: aanvallen na een lob

De bajada is een aanvallend antwoord op een lob. In plaats van de bal omhoog terug te spelen, kies je voor een dalende, harde bal. Je kunt deze slag gebruiken wanneer de tegenstander een lob speelt die via het glas terugkomt. Maar de bajada is een lastige slag, die niet zonder risico is. Daarom hier een paar tips: wanneer en hoe sla je een bajada? Maar eerst: wat is het eigenlijk voor slag?

Wat is een bajada?

De bajada is een aanvallende slag, die je kunt spelen na een lob van je tegenstander. De bal komt terug van de wand, waarbij er voldoende ruimte is om onder de bal te komen. Je speelt de bal dan met vaart naar beneden (‘bajada’ betekent letterlijk ook ‘baan naar beneden’).

SportSport

Wanneer kies je voor deze slag?

Als gezegd sla je een bajada na een lob van je tegenstander. Maar let op: je kunt deze alleen spelen wanneer er voldoende tijd en ruimte is om met je lichaam onder de bal te komen. Daarvoor moet de bal dus ver genoeg van de wand terugkomen en ook hoog genoeg zijn. Is dat niet het geval, dan kun je deze slag niet gebruiken. Je kunt dan beter kiezen voor een lob of een chiquita.

Hoe sla je een bajada?

  1. Voorbereiding
    De voorbereiding begint wanneer je naar achter loopt bij een lob van de tegenstander. Volg de bal met je ogen terwijl je naar achter loopt. Bekijk waar de bal neerkomt en schat in of je voldoende ruimte hebt. Zo ja, breng dan je racket alvast omhoog en draai je lichaam. Zo niet, kies dan voor een andere slag, bijvoorbeeld een lob.
  2. Slag
    Laat de bal terugkomen van de muur en raak deze vóór je, ongeveer op schouderhoogte. Tijdens de slag breng je je lichaamsgewicht naar voren. Probeer de bal in het midden van je racket te raken. Net als bij de bandeja probeer je je racket vlak te houden, zodat de bal laag blijft. Dat maakt de bal moeilijker terug te slaan voor je tegenstander.
  3. Vervolg
    Beweeg na het slaan dóór naar voren. Als het goed is, krijgt je tegenstander nu een lastige bal te verwerken. Wanneer je op tijd aansluit, kun je het punt aan het net afmaken.

Waar sla je de bajada heen?

In de meeste gevallen is een bajada door het midden de beste optie. Zeker als je niet op ontzettend hoog niveau speelt. Je hebt namelijk meer ruimte om de bal te spelen, waardoor je minder snel een fout maakt. Bovendien kan een goede bajada door het midden voor verwarring of miscommunicatie bij je tegenstander zorgen: wie neemt de bal?

Wanneer je de techniek goed onder controle hebt, kun je natuurlijk een bajada crosscourt of langs de lijn proberen. Je neemt dan wat meer risico, maar het voordeel is dat je je tegenstander er waarschijnlijk mee verrast.

Forehand of backhand?

De bajada kun je zowel met de forehand als de backhand spelen. Voor de meeste spelers is de backhandvariant iets moeilijker uit te voeren. Bovendien is het daarbij lastiger om snelheid te genereren. Door je bovenlichaam met de bal mee te bewegen, kun je toch nog wat kracht en snelheid aan de bal geven.

Als je de keuze hebt, is een forehand meestal de veiligste optie. Maar sta je in de backhandhoek en heb je voldoende ruimte, probeer dan zeker eens de backhand bajada.

Wat is het verschil tussen een bajada en een cuchilla?

De cuchilla (letterlijk: ‘mes’) is een agressieve variant van de bajada. Met name Paquito Navarro staat bekend om zijn ijzersterke cuchilla. De cuchilla is eigenlijk gewoon een bajada, maar dan nog aanvallender en harder gespeeld. Als een smash, feitelijk. De cuchilla is dus nog aanvallender en spectaculairder, maar ook nog een tandje risicovoller.