Inspiratie

Inspirerend: 7 must-read levensverhalen van tennissers

Van een Amerikaanse jeugdtenniskampioen die de sport stilletjes haat tot een 6-jarig meisje uit Rusland dat naar Amerika verhuist om de nummer één van de wereld te worden. Bekijk deze selectie tennisboeken met de meest inspirerende, ontroerende en gewoon ijzersterke verhalen. Lees de prachtige verhalen van André Agassi, Maria Sharapova, Roger Federer, Rafael Nadal, Billie Jean King, Serena Williams en John McEnroe en laat je inspireren!

Open – Andre Agassi

Het eerlijke verhaal van Andre Agassi waarin alles zit: ontroering, liefde, woede, verdriet en geluk. Al lezend leer je vele Andre’s kennen. De Andre die de zelf geknutselde ballenmachine van zijn vader haat, en al die duizenden ballen die hij elke dag moet terugslaan. De volwassen Andre die vol onzekerheid zit over zijn terugtrekkende haargrens, maar die ook precies de vrouwen weet te veroveren die hij op het oog heeft. Of ze nu topmodel zijn of de beste tennisster ter wereld. De Andre die moet opboksen tegen vooroordelen over zijn uiterlijk en karakter. Die de hooggespannen verwachtingen moeilijk kan waarmaken, wordt weggezet als de man die geen Grand Slams kan winnen.

‘Open’ is, zoals de titel al weggeeft, bijzonder openhartig. Een boek dat je in no time uitleest en waar je naderhand nog vaak aan terugdenkt. En waardoor je ook echt een beetje van Agassi gaat houden.

Federer – René Stauffer

De onlangs gepensioneerde Zwitserse grootheid behoeft uiteraard geen introductie. Zijn landgenoot René Stauffer, die jarenlang dicht bij Federer in de buurt verkeerde, zorgt voor een biografie waarin we de maestro echt leren kennen. Zijn gracieuze spel op de baan, zijn maatschappelijke inzet daarbuiten, zijn familieleven, alles komt voorbij. Grootse overwinningen, intense nederlagen, bittere blessures en glorieuze comebacks. En dat alles vlot en fijn opgeschreven. Absolute leestip!

Unstoppable – Maria Sjarapova

Maria Sjarapova is 6 jaar oud wanneer ze samen met haar vader naar een vooraanstaande tennisacademie in Amerika reist. De twee spreken geen Engels en komen op de bonnefooi aan, met alleen 700 euro en de hoop op een glansrijke carrière. Het klinkt als een recept voor mislukking, maar Maria blijkt de uitzondering. Ze ontwikkelt zich tot een van de beste tennissers van haar generatie en is een van de weinige speelsters die alle vier de Grand Slams weten te winnen.

‘Unstoppable’ is een hoopvol en inspirerend boek over een uitzonderlijke vrouw.

Rafa Nadal, The King of the Court – Dominic Bliss

Deze Engelstalige biografie vertelt het hele verhaal van de Spaanse tenniskoning. Eerst is hij een getalenteerde voetballer die op weg lijkt naar een prachtcarrière bij Real Madrid. Daarna de linkshandige tennisser die ongekend huishoudt op gravel. En weer later de absolute heerser die ook op gras en hardcourt de toernooizeges aan elkaar rijgt. Die op eenzame hoogte staat in het tennis, hooguit nog geflankeerd door een Serviër en een Zwitser.

All In – Billie Jean King

Ze mag in dit rijtje niet ontbreken: Billie Jean King. Toptennisster in de jaren zestig en begin jaren zeventig, daarna een baanbrekende feministe die van ongelooflijke betekenis is geweest voor de vrouwenemancipatie. Dit boek is haar prachtige en intieme autobiografie, die ook Serena Williams heeft geïnspireerd: ‘Een verhaal over de persoonlijke kracht en onmiskenbare grootsheid van een vrouw die onbevreesd opstond tegen een cultuur die haar probeerde af te breken.’

Serena Williams – Merlisa Lawrence Corbett

Serena is misschien wel de moderne Billie Jean King. Als tennisster verbrak ze zo’n beetje alle records en ook buiten de baan deed (en doet) ze altijd van zich spreken. Liefst 23 Grand Slams wist ze te verzamelen (nog steeds meer dan de heren Djokovic, Nadal en Federer), maar ze stond ook op tegen genderongelijkheid, body shaming, racisme – eigenlijk alle vormen van ongelijkheid, zowel in de sport als in de maatschappij als geheel.

Dit boek, getiteld ‘Serena Williams, Tennis Champion, Sports Legend, and Cultural Heroine’ vertelt het hele verhaal.

But Seriously – John McEnroe

In ‘But Seriously’ blikt Big Mac terug op zijn turbulente carrière, zowel in het tennis als daarna. Maar hij bespreekt ook de tennissport van vandaag de dag en spaart daarin niemand. Het is een keihard boek, vol ongezouten meningen en hilarische anekdotes. Daarbij is het ook nog eens openhartig en ontroerend. De Daily Mail concludeerde: ‘This book deserves to be seedes number 1.’